četrtek, 16. april 2020

Montaža gips plošč

Osnovni postopek dela: Montaža gips plošč


Prikazali vam bomo postopek polaganja mavčnih plošč, vključno z izolacijo stene. Preden se lotimo dela poskrbimo za potrebno orodje in material. Uporabimo mavčne plošče debeline 12,5 mm, za nosilno konstrukcijo kovinske U in C profile, tesnilni trak za zvočno zaščito in armirni trak. Za toplotno in zvočno izolacijo uporabimo izolacijski filc iz steklene volne v roli ali samonosne izolacijske plošče iz steklene volne debeline 5 cm.

Za delo potrebujemo:
 

vijake za mavčne plošče, vložke z vijaki dimenzije fi 6 mm za montažo profilov in samorezne pločevinaste vijake za pritrditev C-profilov.

Opis celotnega postopka: Montaža gips plošč
Najprej na strop in tla zarišemo potek nove stene. S škarjami za rezanje pločevine na pravilno dolžino narežemo stenske U-profile in jih oblepimo s tesnilnim trakom za zvočno zaščito (delitacijski trak). Stenske U-profile z vložki 6 mm pritrdimo v tla in strop, v razmiku 80 do 100 cm. Potem v ležišče U-profilov na tleh in na stropu vstavimo C-profile. Prvega in zadnjega - na vsaj treh točkah - na steno privijemo vijaki z vložki 6 mm. Montaža gips plošč širine 125 cm  in ostale C-profile v U-profile vstavimo v medsebojni razdalji 62,5 cm. Pred končnim vijačenjem z vodno tehtnico preverimo, če stojijo v navpični ravni liniji. Ko smo privili profile, se lotimo polaganja izolacije. Če uporabimo 3 cm debele samonosne izolacijske plošče. Najprej jih položimo prečno, nato še pokončno. To pa zato, da so se spoji križno prekrili. Na ta način preprečimo toplotne mostove. Na vrh položimo mavčne plošče in jih v razdalji 20 do 25 cm privijemo z vijaki, da jih pritrdimo. Glave vijakov privijemo v nivoju plošč. Nazadnje spoje prelepimo še s samolepilnim fugirnim trakom. Spoje in glave vijakov zafugiramo s fugirno maso. Pred tem jih skrbno očistimo morebitnega prahu ali drugih nečistoč. Spoje in glave vijakov fugiramo z nerjavečo lopatico in gladilko. Ko se fugirna masa posuši, jo nanesemo še enkrat. Nazadnje z ročnim brusilnikom zgladimo še morebitne neravnine, če je potrebno. Tako, sedaj je montaža gips plošč končana! Nato je treba še pobeliti. Pomembno opozorilo! Na mavčno steno ne smemo nanašati apnenih in silikatnih barv, dovoljene so le disperzijske barve in laki. Stena se mora med prvim in drugim nanosom barve dobro posušiti.

Več o
Montaža gips plošč

Ni komentarjev:

Objavite komentar