petek, 10. april 2020

Celjenje ran

NA SPLOŠNO - Celjenje ran

Preberite, kako spodbuditi hitro in varno celjenje ran ter zmanjšati tveganje za nastanek brazgotin.
Ker naša življenja postajajo polnejša in napornejša, se zdi, da ves čas hitimo po opravkih. Toda mimogrede se lahko pripetijo vsakdanje drobne poškodbe, kot so majhne ureznine na prstu zaradi papirja ali manjše opekline med kuhanjem, ki nas prisilijo, da se umirimo in poskrbimo zase. Kako lahko pomagate koži do hitrejšega in varnejšega celjenja, da lahko nadaljujete s svojim življenjem? Ko se poškodujemo, pogosto pričakujemo, da se bo rana hitro zacelila in ne bo pustila sledov. Toda celjenje ran je zapleten proces, na katerega lahko vplivajo številni dejavniki, ki upočasnijo celjenje ran. Preberite več o različnih znakih celjenja ran in o tem, kako spodbuditi hitro in varno celjenje ran ter zmanjšati tveganje za nastanek brazgotin.

 Razumevanje faz celjenja ran

Strjevanje krvi: Ko nastane rana, strjevanje krvi poskrbi za začasno zaprtje rane.
Eksudacija in vnetje: Žile na predelu rane in okrog nje se razširijo in krvničke potujejo v tkivo rane.
Proliferacija in granulacija: Nastanejo nove celice in poškodovano tkivo nadomesti »granulacijsko« tkivo.
Epitelizacija in regeneracija: Novo nastale žile zagotavljajo ustrezen prenos kisika in hranilnih snovi.
Granulacijsko tkivo zapolni rano. Tem fazam sledi zorenje, med katerim se brazgotinasto tkivo preoblikuje.

Kako pospešiti celjenje ran?

1. Čiščenje - Prvi pogoj za optimalno celjenje ran je povsem čista rana. S sprejem za rane očistite umazanijo, bakterije in vidne delce, da preprečite okužbe rane.
2. Zaščita  - Drugi korak je zaščita rane pred umazanijo in bakterijami, da omogočite nemoteno celjenje ran. Rano prekrijte z obližem, sterilno oblogo za rano
3. Celjenje - Študije so pokazale, da v vlažnih pogojih celice hitreje rastejo, se delijo in se selijo, kar optimizira proces celjenja rane. Vlažno okolje za celjenje ran preprečuje nastanek krast, ki zavirajo nastanek novega tkiva. To pomaga zmanjšati tveganje za nastanek brazgotin in omogoča lepši videz kože po celjenju rane.

Prednosti vlažnega celjenja ran

Ni nastanka kraste. Rana se hitreje zaceli. Tveganje za nastanek brazgotine je manjše.

Bodite posebej pozorni če:

Če je rana globoka, močno krvavi ali so vidni znaki okužbe, kot so rdečina, oteklina ali občutek toplote, obvezno obiščite zdravnika. Upoštevajte: čeprav so bili nasveti in namigi, ki so navedeni na tej spletni strani, zelo skrbno zbrani, nikakor ne nadomeščajo posveta z zdravnikom in zdravljenja. Če imate zdravstveno težavo ali sumite, da jo imate, se posvetujte z zdravnikom in upoštevajte njegova navodila ne glede na to, kaj ste prebrali na tej spletni strani. Vedno natančno preberite in upoštevajte navodila za uporabo ali letake naših izdelkov.

Več o Celjenje ran

Ni komentarjev:

Objavite komentar